Het is weer koud en vorst en sneeuw zijn terug in het land. Waar moet je in deze tijden op letten met de Chihuahua’s? Hier een aantal handige winterse tips!
Wandelen in de sneeuw
Tijdens een lekkere wandeling door de sneeuw kunnen er ijsballetjes tussen de teentjes ontstaan. Deze gaan schuren en veroorzaken pijn. U kunt ze makkelijk verwijderen door het pootje even op te warmen met uw hand, en thuis met een handdoek met lauw water. Deze ijsballetjes vormen zich het makkelijkst op lang haar. Hou de haren tussen de tenen en op de pootjes van uw hond dus zo kort mogelijk tijdens de winter. Bij de langhaar Chihuahua vormen deze ijsballetjes zich ook bij de buikharen, controleer deze daarom ook altijd na een wandeling.
Blijf weg van strooizout
Het veroorzaakt irritatie aan de voetzooltjes, maar ook aan de snuit en de ogen. Er bestaat speciale potenwax, maar een likje ouderwetse vaseline werkt ook. Na iedere wandeling de pootjes afspoelen met lauw water en goed afdrogen. Voorkom ook dat uw hond het zout van zijn pootjes af likt!
Hou ze lekker warm
Voorkom stilstaan in de sneeuw en zorg dat uw hond in beweging blijft, dan blijft hij warm. Honden met een korte vacht en/of kale buik kunt u eventueel een hondenjas of -dekje aan trekken. Ook kunt u de duur van uw wandeling verkorten.
Geef nooit chocolade!
Zeker met deze donkere dagen met lange avonden, zijn in veel huizen lekkernijen met chocolade aanwezig. In chocolade zitten de alkaloïden, theobromide en cafeïne en juist die zijn giftig voor uw hond. Pure chocolade bevat het meest van deze stoffen, witte chocolade het minst. Geen bonbons, maar ook geen chocolademelk onbeheerd op tafel laten staan dus.
Toch chocolade gegeten of gedronken? Als uw hond na 4 tot 12 uur onrustig wordt, veel drinkt en veel plast mogelijk ook braakt, kan er sprake zijn van chocolade vergifting. Ook rillen en epileptische aanvallen kunnen optreden. Een zware vergiftiging kan leiden tot hartritmestoornissen en zelfs een coma Vooral oudere honden kunnen hieraan komen te overlijden. Als een drachtige hond teveel chocolade eet, kunnen de ongeboren pups de gifstoffen via de placenta opnemen en aan een te hoge dosis sterven.
Wat moet u doen? Wanneer uw hond chocolade binnenkrijgt, neem dan direct contact op met uw dierenarts om te overleggen wat er gedaan moet worden. Hou de verpakking bij de hand.